neděle 21. června 2015

Rozhledna „Maják Járy Cimrmana“ 13 km


Typ/materiál: dřevěná rozhledna
Lokalita: okraj obce Příchovice, cca 30km východně od Jablonce nad Nisou
GPS: 50°44'24.400"N, 15°20'40.420"E
Nadmořská výška: 785m
Okres: Jablonec nad Nisou
Období výstavby: duben až červenec 2013
Oficiální zpřístupnění: 18. července 2013
Celková výška: 23,7
Výška vyhlídkové plošiny: 16,9m
Počet schodů: 105
Otevírací doba: denně 10-18hod.
Přístup: rozhledna se nachází na okraji obce Příchovice (její návštěvu lze spojit s prohlídkou nedaleké rozhledny Štěpánka na vrchu Hvězda), kam vede odbočka ze silnice č. 10 spojující Tanvald a Harrachov
Výhled: výhled zejména na oblast Železnobrodska a Semilska v pozadí s Kozákovem
Historie: Rozhledna „Maják“ (nebo též „Maják Járy Cimrmana“ či „U Čápa“, neboť se stavba nachází nedaleko nejstarší budovy v Příchovicích „U Čápa“ čp.1) je další novodobou vyhlídkovou stavbu v rozhlednově bohatém kraji Jizerských hor. Rozhledna s prvním oficiálním muzeem fiktivního českého umělce Járy Cimrmana je výsledkem dlouhodobé spolupráce vedení Svazku obcí mikroregionu Tanvaldsko, Divadla Járy Cimrmana a majitele skiareálu a chaty „U Čápa“ Aleše Voverky, který rozhlednu z vlastních prostředků financoval a zároveň oslovil známého architekta Martina Rajniše. Ten navrhnul dřevěnou (z borového dřeva) necelých 24 metrů vysokou originální konstrukci, jejíž průměr je tři a půl metrů a výška vyhlídkové plošiny je cca 17 metrů.
K poklepání na základní kámen rozhledny došlo 11. června 2011 při akci „Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana“, a to i za účasti předního cimrmanologa Zdeňka Svěráka. Původně měl být zahájen provoz muzea a rozhledny v roce 2012, jenže výstavbu zbrzdily problémy se schvalováním nového územního plánu obce Kořenov. Rozhledna začala v Příchovicích vyrůstat na jaře 2013. Z dodavatelských společností se na stavbě rozhledny a muzea podílely firmy Naga s.r.o. (dřevěná konstrukce). Tomasy s.r.o. (betonový monolit), dále p. Pidanič a Plecháč (kamenné konstrukce) a p.Boška (výplně otvorů, pergola).
Ke slavnostnímu otevření muzea Járy Cimrmana došlo 8. června 2013. Muzeum se nachází v suterénu (zvnějšku obložen v místě natěženým kamenem) pod rozhlednou, kde je vystavena značná část pozůstalosti z depozitářů společnosti a Divadla Járy Cimrmana v Praze a předměty z veřejné sbírky upomínající pobyt génia na Liptákovsku, které darovali občané z Pojizeří a širokého okolí.
Rozhledna „Maják Járy Cimrmana“ byla oficiálně zpřístupněna 18. července 2013.

V zimní sezóně zde můžete využít lyžařský areál se třemi vleky. Zajišťují údržbu běžeckých tras a umělé zasněžování. K dispozici je parkoviště, pět sjezdovek, dětský svah, snowpark se skoky a překážkami pro snowboard i lyže, skiservis, půjčovna lyží a skútrů, občerstvení nebo ledový bar.
 



Žádné komentáře:

Okomentovat