čtvrtek 27. srpna 2015

Obří sud Javorník - 24 km

Všesportovní areál Obří sud. Je určen zejména pro rodiny s dětmi, které zde celoročně najdou bohaté možnosti vyžití. Areál se nachází v nadmořské výšce cca 650 m n. m. a jeho vrchol je součástí přírodního parku Ještěd.


V areálu se nachází trubková bobová dráha, která se se svou délkou 1100 m stala nejdelší bobovou dráhou v České republice.

Dále je zde moderní čtyřsedačková lanová dráha dlouhá 800 m. Na ni navazuje modrá sjezdová trať o délce 900 m, snowpark pro lyžaře a snowboardisty a dětská sjezdovka s provázkovým vlekem. Sjezdové tratě jsou technicky zasněžovány a nabízejí i noční lyžování.

Nechybí ani doplňkové služby, jako je lyžařská škola, půjčovna sportovního vybavení, občerstvení a další. Na své si přijdou jak milovníci lyžování tak i adrenalinových sportů. 

Na vrcholu Javorníku stávala více než 50 let zajímavá atrakce - restaurace Obří sud a v roce 1924 zde byla postavena i rozhledna. Obě stavby však bohužel časem vzaly za své. Později se několikrát uvažovalo o obnově obřího sudu i rozhledny, ale tyto plány nebyly zrealizovány. Až konečně v létě 2011 byl po 37 letech opět postaven kdysi tak oblíbený Obří sud. Jedná se o nepřímou repliku původního sudu. Uvnitř Obřího sudu je restaurace a penzion.







Žádné komentáře:

Okomentovat