čtvrtek 14. května 2015

Šlápneme do pedálů 1

Cyklotrasa na Prezidentskou (30 km tam a zpět)



Josefodolská přehrada

Josefodolská přehrada je nejmladší přehradou Jizerských hor. Byla vystavěna v letech 1976 - 1982. Je zároveň i největší tohoto regionu. Je tvořena dvěmi sypanými hrázemi, které jsou vysoké 43m a dlouhé 720m.
Přehrada slouží jako zdroj pitné vody pro Liberec, Jablonec nad Nisou a Českolipsko. Od odběrné věže vede podzemní štola dlouhá 2,4km, která ústí v úpravně vody v Bedřichově.
V okolí nádrže vede několik turistických a cyklistických tras. Jsou zde vhodné podmínky také pro in-line bruslaře.


Restaurace Prezidentská v Bedřichově

Prezidentská je místo s přátelskou a opravdovou atmosféru. Restaurace má historický nádech, s částečně renovovaným interiérem. Prostředí je nekuřácké, vhodné pro příjemné posezení k obědu i k večeři. V přízemí chaty se nachází bar, salónek a veranda s nezapomenutelným výhledem na Jizerské hory. Děti a psi jsou vítáni – pro nejmenší zákazníky mají dětský koutek, pro psy misku s vodou.

Restaurace je otevřena denně od 11-22 hod.

     Rozhledna Královka


Královka (něm. Königshöhe) je jedna z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách na kopci Nekras (859 m) v katastrálním území Janov nad Nisou, necelý kilometr  od obce Bedřichov.

Rozhledně a návrší se dříve říkalo Königova vyhlídka či Nekras. Byla postavena  roku 1907, celková výška je 24 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 20,5 metrů a vede na ni 102 schodů. Nahradila původní, dřevěnou věž, které stála na vrcholku v letech 1888 až 1906. Můžete zde také navštívit samoobslužnou restauraci „Sluneční stráň“ , která je nyní kompletně zrekonstruována. 

Z rozhledny je za příznivého počasí překrásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Polsko i Německo, Český ráj, Ještěd a Jablonec nad Nisou. Na rozhlednu lze vystoupit během celého roku.

Přístup k rozhledně je možný po značených turistických stezkách z Rýnovic, Janova n. N. a Bedřichova. Autem lze přes obec Bedřichov či Hrabětice dojet až k rozhledně.

Okolí celého areálu Královka nabízí také ideální podmínky pro sportovní aktivity.





Žádné komentáře:

Okomentovat